Wednesday, October 17, 2018
   
Text Size

nieuws

voorpagina

Ronde 5

Geen enkele remise in de vijfde ronde van de interne. Avondvullend was het treffen tussen Peter Klok en wedstrijdleider Gerard Limmen. Dat de laatste won mag een verrassing heten, al was het maar gezien de recente reputatie van de witspeler. Koos van Giersbergen vulde zijn rijtje hatelijke nullen aan met een 1: winst op Anton Mensink. Luc Stet won zijn tweede partij op rij. Tegenspeler Evert Schmit gebruikte veel tijd om de vele mogelijkheden in een gecompliceerde stelling te overzien en moest het daardoor met minder bedenktijd doen toen het erop aan kwam. Dirk Kruiper sprak zijn waardering uit over het beslissende stukoffer waarmee Frans Koopman de partij naar zich toe trok. Louis Witte ten slotte won na een boeiend potje tegen Jan Borst en gaat na 5 ronden aan kop.

Excelsior 2

TeamExcelsior2

 

De mannen van Excelsior 2 (zie hierboven) versloegen die van Vredeburg. Op de eerste twee borden speelden we met de armpjes over elkaar, op de overige vier borden moesten de hoofden wel degelijk ondersteund worden. Daar vielen ook de klappen. Nummertje drie en vier wonnen hun partij, nummertje vijf verloor, maar niet dan nadat hij heldhaftig zijn loper geofferd had op h2.

diagram01

 

Jan Verhoeven en ik dachten dat zwart op d4 zijn stuk terug kon winnen vanwege de doorkijker van dame naar dame, maar Roelof de Haan voerde het bewind en zag het beter. Na Td8xd4 volgt Tf1xf8 schaak en zwart staat geen loper maar een toren achter.

Hij deed dus eerst 1. ... Tf8xf1 en wit liet blijken dat hij het gevaar gezien had door met de dame terug te slaan: 2. De2xf1 waarna zwart jammer genoeg vergat het idee van de doorkijkaanval op de dame opnieuw in de stelling te brengen door het combineren met een matdreiging: 2. ... Td8-f8

De witte dame moet wijken maar moet tegelijk ook veld f2 in de gaten houden want anders volgt de manoeuvre De7-h4-f2 en Dxg2 mat! En na 3. Df1-e2 Tf8-f4!! is de doorkijker weer terug van weg geweest en heeft wit een probleem.

diagram02

Nummer vier was Arnold Mensink. Hij speelde een voortreffelijke partij. En hij vond het dus helemaal niet raar dat zijn tegenstander in bovenstaande stelling opgaf. Toch had zwart de dubbele matdreiging op g7 of f8 kunnen opheffen zonder zijn loper te verliezen met het eenvoudige doch nuttige Le7-f8!

diagram03

 

Nummer drie Peter Klok spande de kroon. Na een ware titanenstrijd won hij na veel gezwoeg en evenzoveel bier een eindspel waarvan de afloop heel lang onvoorspelbaar bleef. Hij had zich misschien geen bier maar wel veel moeite kunnen besparen door in bovenstaande stelling gewoon even met de toren op g2 te slaan. Het liep dus goed af. Hij scoorde uiteindelijk het beslissende punt en zorgde daarmee, zoals hij zelf opmerkte, voor een onderhoudend en avondvullend programma.

ES/09/10/2018

 

E1 verliest opnieuw

Zo te zien is het eerste team met de gebruikelijke seizoenstart begonnen. Net als in voorgaande seizoenen kunnen we de eerste externe wedstrijden beter vergeten. Dit keer was het Vredeburg dat de winst pakte. Alleen kopman Marcel Duin en de voor Paul Lieverst ingevallen Johan Buis wisten te winnen. Remises van Louis Witte en Evert Schmit brachten de score op 3 punten. Daar stonden drie verliespartijen tegenover. Zelfs de ontsnappingskwaliteiten van Luc Stet brachten dit keer geen uitkomst. Tegenstander Jos Admiraal had een te goede stelling in elkaar gezet om zich door een venijnige combinatie te laten verrassen.

Peter Klok beslist

Uitgerekend ere-lid Peter Klok zorgde ervoor dat de Excelsior-reserves hun eerste wedstrijd wonnen. Toegegeven: dit doet geen recht aan het snelle punt dat Anton Mensink scoorde. Maar Peter zijn uitputtingsslag in de vorm van een hoogst interessant eindspel zorgde voor de climax. Alleen Roelof de Haan verloor. Hij stak zelf de lont in het bekende vat door opgewekt een stuk te offeren, maar hij liet na er nog eentje bij te doen. De overige – vaak spannende – partijen eindigden in remise. Zie voor een paar verhelderende analyses, plus een rijtje veelzeggende schaakposes de site van Evert Schmit: j'adoube.

In de onderlinge trok koploper Dirk Kruiper verwoed ten aanval tegen Louis Witte. Maar Louis had zijn verdediging afdoende georganiseerd, hoe geïmproviseerd die er ook uitzag. Het eindspel met materiële achterstand kon Dirk niet meer redden.

Page 1 of 29

puzzel

Toernooien

Het eerstkomende toernooi is het Assumburgtoernooi: 2 en 3 maart 2019

zie de poster:

StayOkaySlot Assumburg toernooi

Sponsoring

sk 200 200

Motiefgroep schaken

motiefgrp

de schaakverzamelaars!

J'ADOUBE weblog

collage

Login Form