Monday, March 18, 2019
   
Text Size

nieuws

Luc

Het moest er een keer van komen. Al wekenlang was ik de dans ontsprongen, maar afgelopen dinsdag was het dan zover. Wit tegen Luc. En dan weet je het wel. Je krijgt gaandeweg de partij een pion en een paard en als hij er zin in heeft ook nog een loper cadeau en net als je denkt dat zit wel snor dan hang je, ben je weer in een gemeen valletje getrapt.


De eerste wedstrijd dat hij met ons mee deed in Haarlem was als invaller aan het achtste bord. Hij had net de spelregels geleerd en we hadden nog niks in de gaten, zijn tegenstander ook niet, maar toen die even naar de bar was geweest om een drankje te halen, miste hij bij terugkomst opeens een dame, dat wil zeggen hij had er eerst geen erg in, even later wel, maar toen was het te laat.

 

Nu zijn we er aan gewend. Als we allemaal al aan de bar hangen en Luc is binnen nog bezig met zijn partij en er komt iemand melden dat het nu definitief echt helemaal mis is met hem, dan lachen we de onnozele hartelijk uit. Wij weten wel beter. Ga dadelijk nog maar eens kijken, zeggen we dan.

Luc schaakt zoals Max Verstappen rijdt, raakt alles wat los en vast zit, gaat tot het gaatje en daar dan doorheen. Levensgevaarlijk. Bij wijze van spreken dan.

 

We spelen twaalf zetten theorie, waar hij geen weet van heeft en ik alleen maar last. Ik wijk af en hij slaat meteen toe. Maar niet goed. Kost hem een pion. Die moet ik wel nemen. Ik zweet peentjes. Pion voor, dat voelt niet goed. Hij biedt godzijdank geen verder materiaal aan. Ik verzamel moed en druk er een paar pionnen doorheen. Die gaan de overkant halen. Dit kan niet waar zijn. Ik laat er een promoveren, maar vertrouw het zaakje voor geen cent. Met twee dames krijg je Luc niet plat. Dus nog maar een gehaald. En waarempel hij geeft op!

 

Thuis kan ik de slaap niet vatten. Ik hoopte, had Luc nog gezegd, dat je op het eind met je paard schaak had gegeven. Wat bedoelde hij? Aan welk onheil was ik ontsnapt? Ik ben er nog steeds niet achter en ik durf het nu niet meer te vragen. Luc is een fenomeen.

puzzel

Sponsoring

sk 200 200

Motiefgroep schaken

motiefgrp

de schaakverzamelaars!

J'ADOUBE weblog

collage

Login Form