Wednesday, June 26, 2019
   
Text Size

nieuws

94.6% voor Loek van Wely

ccv20180818020

 

Aan zijn aanmelding een paar dagen voor de simultaan voegde Bastiaan Veldkamp toe: ‘…Vorige keer was Loek goed weggekomen tegen mij, dus ik moet nog even iets rechtbreien.’ Hij hield woord. De enige verliespartij voor meervoudig Nederlands kampioen Loek van Wely kwam in deze simultaan op naam van Bastiaan. Zijn partij volgt verderop.

ccv20180818027 2

 

Andere spelers die revanche zochten voor hun nederlaag van vijf jaar geleden slaagden er niet in. Verder waren er nog twee remises weggelegd voor Jan Cheung en de jeugdige, sterk spelende Thiemen Dekker. In % uitgedrukt scoorde Van Wely 94.5%.

 

ccv20180818076

 

ccv20180818027

 

De meeste schakers waren zeer content met simultaanspeler Loek van Wely. Niet in de laatste plaats vanwege zijn eigen toevoeging van de ‘joker’. Wie wilde, kon eenmaal in de partij, op een belangrijk moment raad vragen over de beste voortzetting voor zwart. Dat leverde al bij de eerste zet aan het eerste bord (even na 13 uur gespeeld door Heemskerks wethouder van sportzaken Aad Schoorl) de vraag van tegenstander Willem Wissink op of Van Wely genoegen nam met remise... De meeste van de in totaal 37 deelnemers waren zeer gecharmeerd van deze mogelijkheid.

 

ccv20180818046


Ironisch genoeg, merkte Loek van Wely na afloop op, koos toch niet elke speler de geadviseerde voortzetting. Ten onrechte, zoals uit het resultaat zou blijken. Al met al kunnen we opnieuw terugzien op een geslaagde schaaksessie. Ziehier de partij van de enige winnaar - mét zijn commentaar.

 

Loek who’s there...

Met z’n allen ben je sterker dan alleen. Toch blijkt elke Heemskerkse zomersimultaan weer dat de groten der aarde zichzelf prima redden alleen. Ditmaal was voormalig Nederlands kampioen Loek van Wely de man centraal, net zoals in 2013 het geval was. Ik meende mij nog te herinneren dat ik toen in een scherpe siciliaan zijn koning het hele bord over gejaagd had, waarna die van mij pardoes mat gezet werd. Dus ik voelde mij geroepen om dit jaar revanche te nemen.

Nu zullen enkelen onder jullie weten dat ik normaliter in dienst ben van de Wijkertoren, en daar ook verslag uitbreng over onze (wan)prestaties van ons vlaggenschip. Echter, omdat het hier een Heemskerke aangelegenheid aangaat, heb ik besloten de analyse van mijn partij tegen Loek hier wereldkundig te maken. Bovendien bevalt jullie website mij ietwat meer. Immers, ze hangen de Mona Lisa ook niet op in het toiletgebouw.

Laat mij even kort de gebruiken voor mijn analyse uitleggen: ik heb de partij niet met de computer bekeken. Een computer haalt namelijk direct alle fouten eruit, terwijl een bekend gezegde mij heeft verteld dat men van fouten juist het meeste leert. Bovendien wil ik u graag meenemen in mijn diepsten gedachten (iets dat wellicht lichtelijk beangstigend klinkt), en die zijn toch veelzijdiger dan enkele evaluatiegetalletjes. Via de volgende link komt u rechtstreeks bij mijn partij, zodat u die al lezende kan meespelen: https://www.chess.com/live/game/3016533325

Om nog even de sfeer te beschrijven: vanwege verwachtte windstormen, onweersbuien, aardbevingen en zeer lokale vulkaanuitbarstingen in Kennemerland, kortom apocalyptische weersverwachtingen, had men besloten het evenement binnenin te organiseren. Ik was wel een beetje teleurgesteld hierover, maar die beslissing was te billijken. Bij aanvang was de sfeer ontspannen, mede omdat het vrij evident was dat Loek wel ervaring had met de massale slachting van stervelingen zoals ons. Nieuw element: we mochten een keer in de partij om advies vragen, waarna de grootmeester in kwestie ons zijn blik op de positie liet schijnen, waarna wij vervolgens eigenwijs toch onze eigen zetten speelden. Maar laten we vooral in dank dit aanbod ervaren, want normaal gesproken betaal je goud geld voor het advies van een grootmeester op een ongestructureerd zooitje ellende die wij ‘onze stelling’ noemen. Enfin, mij partijtje:

Wit: Loek van Wely
Zwart: Bastiaan Veltkamp
18 augustus 2018, zomerschaaksimultaan te Heemskerk

1. e4           c5
2. Pf3         e6
3. g3           d5
4. exd5      
Helaas. Ik hoopte op e5 (ooit). Slaan op 4. exd5 exd5 levert (denk ik) een veel thematischere partij op, waarbij zwart na wits d4 en dxc5 een geïsoleerde d-pion krijgt, en waarbij wit vervolgens het simpele plan heeft zijn paard via d2-b3-d4 solide te plaatsen. Dit leek me vrij makkelijk te spelen op automatische piloot voor mijn tegenstander, wat je juist probeert te voorkomen in een simultaan.
4.                ...exd5
5. Lg2        Ld6
6. 0-0          Pe7
7. d4          
Zoals sommigen wellicht weten heb ik een nare gewoonte opgepakt om openingstheorie door elkaar te halen. De opzet met Ld6 – Pe7 blijkt veel prettiger dan Le7 – Pf6, maar hier besefte ik me dat dit geldt voor een andere opening. Voor de geïnteresseerden: ik vermoed een alapin. Ooit heb ik namelijk een partij gespeelde waarin ik Ld6 – Lc7 – Dd6 speelde om mat op h2 te dreigen. Maar met die pion op g3 nu kan dit nooit dezelfde opening zijn geweest.
7.                ...0-0
8. Pc3         Pbc6
9. Pb5        Lb8        
Tja, hier sta ik al ongelofelijk slecht. Ik geef hier mijn c5 pion op, in de hoop dat ik via een onnavolgbare manoeuvre die weer terugwin. Het alternatief is om mijn zwartveldige loper op de geven, maar dit moet positioneel behoorlijk slecht zijn. Het witte loperpaar is dan te sterk, en mijn d5 pion wordt een makkelijk doelwit.
10. dxc5     Da5
11. a4         Db4
12. c3         Dxc5
13. Le3       Dc4         
Tot zover had ik berekend toen ik mijn pion weggaf. Ik zag dat mijn dame net niet ingesloten raakt, omdat ik (na bijv. 14. b3) het veld g4 nog heb. Ja, ik sta hier nog steeds ongelofelijk slecht (die d5 pion...), maar als ik de tijd krijg om te hergroeperen en de dame thuis te krijgen, dan ‘leef ik nog’.
14. h3        
Nu dreigt b3 wel.
14.              ...Pf5      
Een beetje bluf. Het idee is 15. b3 Pxe3 16. bxc4 Pxd1 en ik heb ook zijn dame. Echter, na 17. cxd5 weet ik niet zeker of ik het nog droog houd. Maar zoals ik al verwachtte koos de simultaangever voor de simpele optie om gewoon de druk erop te houden, wat zeker weten goed moet zijn in een veel betere stelling voor wit.
15. Lc1      
Deze zet komt met wat gif, en Loek was reeds halverwege zijn ronde toen ik zag dat 15. ...a6 16. b3 Dc5 17. La3 een kwaliteit verliest. Op zich kan ik na 15. Lc1 mijn dame net aan redden met 15. ...Dc5, waarna 16. g4 met 16. ...a6 beantwoordt kan worden. Maar zelfs al gaat dit goed (ik vertrouw mijn berekening niet), dan blijf ik slecht staan. Ik zag echter wel dat het offeren van de kwaliteit nog wat leuke kansjes bood, dus ik besloot te veinzen alsof ik de truc niet gezien had en voor een alles-of-niet aanval te gaan.
15.              ...a6
16. b3         Dc5
17. La3      Db6
18. Lxf8     axb5
19. axb5     Txa1
20. Dxa1    Kxf8
21. bxc6
     Deze zetten lijken mij redelijk geforceerd. Er zijn alternatieven, maar dit leek mij voor beiden partijen veruit het beste. Dit toont vooral het extreem hoge niveau van Van Wely, aangezien hij in luttele seconden de ingewikkeld ogende tussenzetten 19. axb5 en 21. bxc6 berekent, terwijl ik heimelijk hoopte dat hij in een consoliderende bui besloot zijn loper in veiligheid te brengen, wat mij volgensmij meer kansen zou bieden.
21.              ...Pxg3    
Dit was het idee, de koningsaanval moet mij tegenspel bieden. Wil wit de kwaliteit voorsprong behouden, dat moet de toren verplaatsen, zodat ik met Pe4 (en wellicht daarna Lg3) verder op f2 kan drukken. Als wit Pd4 speelt om mijn dame te onderbreken, dan is het idee Dc7 sterk, om via h2 binnen de dringen met de dame. Mijn witveldige loper kan via h3 of a6 ook meedoen in de aanval. Ik kreeg hoop.
22. Da3+   
Toen ik mijn kwaliteit offerde had ik dit schaakje gezien, maar ik had mij misrekend. Ik dacht dat 22. ...Kg8 zou volstaan en dat het schaakje geen toegevoegde waarde zou hebben. Maar ik had 23. De7! gemist, en ik kan opgeven. Daarom maar recht in de vuurlinie gaan staan:
22.              ...Ke8
23. Te1+    Pe4
24. Pd4      Dc7
25. Lxe4     Dh2+
26. Kf1     
Had die stomme koning nou maar op g8 gestaan, dan zou de wereld voor me echt open zijn gegaan. Nu past alles helemaal niet. Het publiek, dat zich rond dit tijdstip steeds meer richting mijn bord was gaan begeven, was voluit 26. ...Lxh3+ aan het berekenen. Maar vergeet niet: 27. Lg2+ aftrekschaak is spelbreker. Ik begon het somber in te zien.
26.              ...dxe4
27. Txe4+ 
Met de koning op g8 was deze zet niet mogelijk geweest... Zucht...
27.              ...Le6
28. Pxe6??
Een blunder van jewelste. Simpel 28. Te3 of 28. Ke2 zou genoeg zijn geweest om mijn aanval(letje) de grond in te boren. De hele partij zijn mijn geniepigheidjes afgeslagen alsof ik een klein kind was die net had leren schaken. Maar op waarschijnlijk het valstrikje wat er toevalligerwijs nog in zat, verslikt Loek zich. Waarschijnlijk rekende hij het puntje al (terecht), dacht hij dat hij alleen nog wat hoefde te versimpelen en was de alertheid afgenomen.
28               ...Dh1+
29. Ke2     
Hier dacht hij langer over na dan over zijn meeste gemaakte zetten. Opmerkelijk, want hoeveel andere mogelijke zetten waren er?
30.              ...Dxe4+
30. Kf1      Dxe6
31. Da8      Dxh3+
32. Ke2      Dh5+
33. Kf1     
Klein misrekeningetje: ik dacht 33. ...Db5+ 34. Kg2 bxc6!. Echter 33. ...Db5+ 34. c4 en mijn idee werkt niet. Verder probeerde ik via schaakjes mijn loper te dekken (via Df4+, De5+ of Dd6+) zodat ik daarna bxc6 kon spelen, maar ik denk niet dat dit gaat lukken als wit tegenwerkt.
33.              ...Dd1+
34. Kg2      Dd6
35. Dxb7   
Uit het publiek was al enige tijd geroesemoes te horen of ik ‘misschien wel eeuwig schaak had’. Erg schattig op zich, maar mensen, ik sta hier een vol stuk voor. Uiteraard heb ik eeuwig schaak, maar dit is gewoon gewonnen voor zwart, ongeacht wie er tegenover je zit. De vraag is alleen of ik capabel genoeg ben om dit goed uit te spelen. Remise maken hierzo is feitelijk toegeven dat ik mezelf te zwak acht.
35.              ...h5
         Ja, in een bondswedstrijd zou dit zo’n moment zijn waarop ik 30 minuten investeer om het juiste plan te vinden. Gelukkig vroegen mensen hier en daar advies aan Loek, zodat ik deze ronde voluit de tijd had na te denken. Mijn oorspronkelijke plan was Dc7 spelen (wit kan zich dameruil niet veroorloven) en dan met de koning naar de witte pionnen te rennen. Toen vond ik echter een veel directer plan, waarbij de witte pionnen te traag zijn om tegenspel te creëren.
36. c4         h4
37. c5         h3+
38. Kxh3    Dh2+
       Het idee van de opmars van de h-pion. De witte koning wordt naar voren gelokt. Het matnet sluit zich.
39. Kg4      Dg2+      
Merk op: na 40. Kf5 Df3+ kan de koning niet ontsnappen richting zijn pionnen. Dit is catastrofaal.
40. Kh5      Df3+
41. Kh4      Dxf2+
      Deel 1 van het plan: f2 ophalen met schaak.
42. Kg4      Df4+ 0-1
En deel 2 volgt: zwart matzetten.

Ik was eigenlijk van plan de volgende zet mijn mogelijkheid tot advies te in te zetten, maar waarschijnlijk voelde Loek deze infantiele grap aankomen en wilde hij niet gedwongen zijn mij te adviseren mat in één te zetten. Terecht. Laat mij vooropstellen dat ik veel respect heb voor Loek van Wely. Eerlijk gezegd heeft hij mij vanaf begin af aan volledig overspeeld, terwijl hij exact hetzelfde deed bij vrijwel alle andere 36 tegenstanders, terwijl hij een luchtige sfeer creëert waarin hij zelfs bereid is op vriendelijke wijze advies te geven. Ik heb eigenlijk gewoon het geluk gehad dat dat ene kleine moment van onoplettendheid, dat elke simultaangever altijd wel heeft in zo’n lange middag met 37 partijen, precies op mijn bord plaatsvond in de vorm van 28. Pxe6?? Ik vrees de revanche die hij nu ongetwijfeld zal beamen.

puzzel

Sponsoring

sk 200 200

Motiefgroep schaken

motiefgrp

de schaakverzamelaars!

J'ADOUBE weblog

collage

Login Form